Hybride werken – een integraal vraagstuk

21 juni 2021

Lege kantoren, weinig mensen onderweg en heel Nederland massaal aan het thuiswerken. Iets wat vorig jaar tijdelijk leek, maar in de toekomst blijvend is. Maar hoe ziet het kantoor er straks uit? Wanneer komen we naar kantoor en hoeveel dagen werken we nog thuis? En welke directe consequenties heeft dit voor de manier waarop we onze dag indelen en de wereld om ons heen? Het is lastig hier een eenduidig antwoord op te geven. Misschien is het eerlijke antwoord wel: we weten het nog niet. Een ding is wel zeker: werken zoals vóór de coronacrisis is voor de meeste organisaties verleden tijd. We gaan hybride werken.

Thuiswerken biedt vele voordelen. We hebben geleerd op afstand samen te werken en onze productiviteit is flink gestegen. Het zelf indelen van werktijd en besparen van reistijd zorgt voor velen voor een goede werk-privébalans. Maar we missen het contact met collega’s en het opvangen van ontwikkelingen in de wandelgangen. Wanneer we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, kunnen we stellen dat we op zoek zijn naar een middenweg.

Het realiseren van hybride kunnen werken is geen eenzijdig vraagstuk en zeker niet alleen de taak van de Facility of HR manager. Hybride werken gaat niet alleen om een goede thuiswerkplek of flexibele werktijden.  Het is een vraagstuk dat veel meer facetten raakt waardoor het integraal aangepakt en vanuit een breder perspectief bekeken dient te worden.

De pandemie heeft invloed op zoveel meer dan de huisvesting binnen de kantoormuren of de werkkamer thuis. Het raakt de gehele vastgoedmarkt. Doordat we hybride gaan werken, lijkt het afstoten van vierkante meters voor veel organisaties een logisch gevolg. We verwachten immers minder op kantoor te zijn. De vastgoedportefeuille van organisaties staat hoog op de agenda en wordt kritisch beoordeeld. Wat voor functie hebben onze gebouwen en staat het kantoorpand wel op de juiste plek?

Wat is de visie op de toekomstige manier van werken, wonen, vrije tijd als het gaat om gebouwen? In gebouwen wordt de ‘user experience’ een belangrijk aandachtspunt.

Werken en reizen hangen met elkaar samen. Iedere dag in de file staan naar kantoor was voor maart 2020, zonder daarbij na te denken, de gewoonste zaak van de wereld. Maar bij hybride werken gaat het om bewust keuzes maken en verantwoordelijkheid krijgen en nemen. Bewust kiezen wanneer je welke activiteit in je agenda plant. Bewust kiezen wanneer je naar kantoor gaat of thuis werkt. Maar kunnen we dan ook bewust kiezen op welke manier we willen reizen en krijgen we deze verantwoordelijkheid en vrijheid? Dit vraagt namelijk om een aangepast mobiliteitsbeleid dan de standaard reisoplossingen die we kenden.

Huisvesting heeft invloed op het gedrag van mensen. De een wil binnenkort nog graag de ‘vaste flexplek’ terug, terwijl dat niet aansluit bij de visie van de organisatie. Sommige collega’s werken graag thuis, terwijl de andere helft van het team graag fysiek samenkomt. Geslaagde huisvesting hangt nauw samen met hoe mensen zich daar gedragen en met elkaar samenwerken. De behoeftes of werkstijl van medewerkers en teams kan ver uit elkaar liggen. Hoe zorg je ervoor dat individuele wensen en het groepsbelang elkaar kunnen vinden? Sluit dit aan bij de visie van de organisatie? En welke werkregels spreek je met elkaar af om het concept te laten slagen?

Het kantoor is misschien zelfs wel belangrijker dan ooit. Mensen hebben behoefte om elkaar te ontmoeten en meer dynamiek in hun werkweek. Een werkomgeving die aansluit bij de behoeftes van mens, team en organisatie is dan ook onmisbaar als we hybride gaan werken. Voor veel organisaties zal het kantoor een clubhuis worden, waar samenwerken en ontmoeten centraal staat. Daarbij is het van belang de individuele wensen niet uit het oog te verliezen. Zo zullen er in de toekomst mensen zijn voor wie die thuiswerkplek niet de rust, kwaliteit en flexibiliteit biedt die ze zoeken. De noodzaak om deze data op te halen, is dus erg belangrijk.

Hybride werken bekijken we vanuit verschillende invalshoeken: vastgoed, mobiliteit, gedrag en de werkomgeving. Deze staan in verband met elkaar. Hybride werken vraagt om een integrale aanpak en beleid.

Deze blog is deel 1 van een vijfluik. Iedere week vragen we een expert uit het werkveld zijn/haar visie op hybride werken te delen. Lees binnenkort deel 2. Wisse Stenchlak (HEYDAY) geeft een inkijk vanuit de vastgoedmarkt en hoe dit invloed heeft op innovatieve en toekomstige manieren van organiseren, werken, wonen en verblijven.

Jamie Douw

Deze blog werd geschreven door Jamie Douw, Adviseur Facilitair & Huisvesting bij Rever Interieurprojecten.