Inspiratietour in Utrecht

5 oktober 2015

Om geïnspireerd te blijven en onszelf te voeden met ideeën gaan we regelmatig met elkaar op pad: het Rever Inspiriment. Wie geïnspireerd is, is in staat anderen te inspireren! Met elk Inspiriment bezoeken we een andere stad en bekijken we verschillende locaties aan de hand van een thema.

Het thema van onze inspiratietour in Utrecht: historische gebouwen met een nieuwe functie.

Afgelopen vrijdag 2 oktober stond het thema “Historische gebouwen met een nieuwe functie” op de agenda, onze bestemming was Utrecht. We hebben een bezoek gebracht aan de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad, The Village aan het Wolvenplein en de Cereolfabriek.

Universiteitsbibliotheek Binnenstad

De Universiteitsbibliotheek in de Binnenstad bevindt zich in een historisch pand aan de Drift uit 1807. In de negentiende eeuw was dit het paleis van koning Lodewijk Napoleon. In 2009 onderging het pand een renovatie en herbestemming in twee fasen: in 2009 is de eerste fase opgeleverd, in 2012 is het complex voltooid. De bibliotheek is gerenoveerd door Grosfeld van der Velde Architecten uit Breda in samenwerking met DHV, zij hebben er een prachtig gebouw van weten te maken. Door kenmerken uit de geschiedenis te herinterpreteren en te abstraheren in een hedendaagse toepassing is er een duurzaam en tijdloos interieur gecreëerd dat meer dan tweehonderd jaar geschiedenis samenbrengt.

Meer informatie over de verbouwing leest u hier.

The Village Wolvenplein

Koffiecafé The Village was al te vinden op de Voorstraat (in 2013 bekroond met de titel Beste koffiezaak van Nederland) en heeft nu een tweede vestiging geopend in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Gevangenis Wolvenplein was de oudste gevangenis in Nederland en ging vorig jaar dicht vanwege bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De twee gedreven eigenaren van The Village hebben een afdeling van de gevangenis (tijdelijk) mogen ombouwen tot koffiecafé met open keuken. The Village heeft een stoer imago, dat is terug te zien in het interieur en in het feit dat de oorspronkelijke functie van het pand nog duidelijk zichtbaar is, onder andere door de tralies voor de ramen. Grote verrassing was het heerlijke en royale terras aan het water!

Cereolfabriek

De voormalige Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek Cereol (1908) ligt aan het Merwedekanaal in Utrecht. In de fabriek werd uit lijnzaad olie gewonnen met veekoeken als restproduct. In 1973 ging de fabriek failliet en later werd er soja geproduceerd. In 2001 werd de fabriek een rijksmonument en een jaar later werd de fabriek uitgekocht door de gemeente vanwege stankoverlast, geluidsoverlast en explosiegevaar. Helaas woedde er in 2008 een hevige brand in de leegstaande pakhuizen. Hierdoor bleef alleen de buitengevel nog overeind staan.

De Cereolfabriek is nu eigendom van non-profitorganisatie BOEi (Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi)). BOEi heeft het gebouw gerestaureerd en herbestemd tot wat het nu is: een cultureel ontmoetingscentrum voor de buurt, met daarin onder meer een basisschool, sportzaal en kinderopvang. Dorothé Lucassen van Het Wilde Westen (wijkkunstencentrum en kunstbroedplaats) was zo vriendelijk ons meer te vertellen over de totstandkoming van de huidige bestemming van de Cereolfabriek en haar rol in het samenbrengen van buurtbewoners en het faciliteren van (kunstzinnige) activiteiten voor alle leeftijden.

Buurten in de (Cereol-)fabriek

Aansluitend aan deze inspirerende middag, hebben we heerlijk geborreld en gegeten bij Buurten in de Fabriek, onderdeel van het complex. Een aanrader! Goed eten in een sfeervolle ambiance. We kijken alweer uit naar ons volgende Inspiriment, dat heeft het thema Architectuur en daarvoor gaan we naar Rotterdam!